keskiviikko 13. huhtikuuta 2011

Iloinen Mursu

On jälleen se aika vuodesta, kun lumi paljastaa sulaessaan talven levossa väijyneet hervantalaiset improvisaatioryhmät. Olen jo kahtena aikaisempana vuonna saanut ilokseni tehdä yhteistyötä NääsImpron kanssa mainosjulisteen muodossa. Tänä vuonna porukka oli suurilta osin sama, mutta sen jäsenet ovat perustaneet NääsImprosta erillisen ryhmän nimeltä Iloinen mursu. Aikaisemmat julisteet ovat ammentaneet ideasa kesäisen ilonpidon siirtämisestä talvimiljööseen ja viime vuonna ajatus vietiinkin jo varsin pitkälle, mikä asetti varsin isoja haasteita tämän vuoden julisteelle. Tavoitteena on kuitenkin aina lyödä vanhoista saavutuksista yli.

Tapetilla oli pitkään kuvaus veden alla. Ajatus oli varsin mielenkiintoinen ja ehkä jopa toteutettavissa, mutta idea jäi kuitenkin kalkkiviivalla kakkoseksi. Improvisaationäytelmäkiertueen nimeksi oli valittu tänä vuonna "Metka olotila", joten aloimme pohtia, miten sitä voisi kuvata positiivisella tavalla. Otimme lähtökohdaksi sen, että kuvan ei tarvitse asettaa kesää ja talvea kontrastiin aikaisempien vuosien tapaan, koska "Olotilan" kuvaaminen on lähtökohtaisesti vaikeaa, puhumattakaan siitä, olotilan pitäisi kaiken lisäksi olla metka. Ihmisen pään sisustaa on vaikea visualisoida. Juuri tätä kautta ajatus lopullisesta toteutuksesta kuitenkin syntyi.

Improvisaation perusajatuksena on näyttämölle astuminen pää tyhjänä. Tyhjästä päästä pitäisi pystyä luomaan laaja skaala erilaisia henkilöhahmoja, joiden ulkomuoto, maneerit, motiivit ja mielentilat eroavat toisistaan niin paljon, että yleisön on helppo erottaa kuka on kuka. Ei ole ollenkaan poikkeuksellista, että yksi näyttelijä esittää useaa hahmoa jopa saman kohtauksen sisällä. Toinen improvisaatoin tärkeistä lähtökohdista on myös se, että hahmo on lavalle ensimmäistä kertaa tullessaan onnellinen, terve ja seksikäs, siis itsevarma ja positiivinen. Siksi pään sisällä kuplivat hahmot on kuvattu pääasiassa ns. hyvässä meiningissä.

Metka olotila, koko illan improvisaationäytelmä ja tanssishow esitetään 20.4. sekä 26.4. Hervannan teatteri Cinolassa. Näytökset alkavat klo 18:00 ja liput niihin maksavat 4€ opiskelijalta ja 6€ raskaan työn raatajilta. Kesäkiertueen aikatauluja ei olla vielä lyöty täysin lukkoon.


Ei kommentteja: