sunnuntai 22. toukokuuta 2011

Hääkeikkakesä, viimeisiä viedään

Kesä lähestyy kovaa vauhtia ja eilisessä hääjuhlassa täyteen lehteen puhjenneet koivut tarjosivat upean taustan ulkovihkimiselle ja hääpotreteille. Tälle kesälle mahtuu kalenteriin vielä kaksi keikkaa, joten jos tiedät kuvaajaa vailla olevan hääparin 30.7. tai 6.8. lauantaille, voin luvata listahinnoista 15% alennuksen.

Sitten kuvasisältöön. Sain taannoin vanhalta ystävältä mieluisan yhteydenoton, jossa toivottiin hiukan perinteistä poikkeavaa hääpotrettia. Keskustellessamme mahdollisista suunnista, joihin kuvaa viedä ja ehdotin pienen pohdinnan jälkeen, että kuvaisimme potretit koemeikkipäivän iltana, sillä halusin harjoitella parin valaisemisen lisäksi myös ympäristön valaisemista. Se onnistuu parhaiten pienessä hämärässä. Lisäksi tiesin entuudestaan, että parin suhdetta voi hyvin määritellä sanoilla kunnioittava, läheinen ja turvaa antava, joten ajatus lämpimästä ja turvallisesta hetkestä illan pimetessä tuntui varsin luontevalta ja mielenkiintoiselta.

Kuva on otettu Tampereella, Elianderin rantakallioilla. Kalliot valikoituivat kuvauspaikaksi siksi, että niiden muotoja on helppo korostaa oikeanlaisella valaistuksella, mutta myös siksi, että vielä tuossa vaiheessa lehdetön luonto on esteettisesti vähintäänkin haastava. Kallio on kaunis kesät talvet.

Itse kuva on koostettu kolmesta otoksesta. Tämän olisi voinut toteuttaa myös ihan yhdellä ruudulla, mutta koska halusin nimenomaan kokeilla valaisua kuvakomposiitin kautta, valaistu pari on otettu yhdestä ruudusta, etualan kallit on valaistu toisessa, ja kivet parin lähellä kolmannessa. Kuvan utuinen tunnelma on saavutettu osin käyttämällä pitkää valotusaikaa, mutta koska kuvat on kuitenkin valaistu salamalla, tämä ei olisi ollut aivan välttämätöntä. Alkuperäinen ajatus oli valaista ympäristö valomaalaamalla sitä taskulampulla pitkän valotuksen aikana, mutta koska ei vielä ollut tarpeeksi pimeää, lamppujen teho ei riittänyt, joten päätimme käyttää salamaa. Pidin pitkän valotuksen avulla saadusta lopputuloksesta, joten annoin sen olla.

Kuvan onnistumisen avaimena oli kiireettömyys. Koska kuvasimme koemeikkipäivänä, meillä oli mahdollisuus keskittyä ja kuvata rauhassa. Kun parilla ei ole kiire juhliin, kuvat voidaan myös ottaa vähän erikoisemmissa paikoissa. Suosittelen siis harkitsemaan myös tätä vaihtoehtoa hääkuvausta miettiessänne. Koska potretti kuvattiin ennen häitä, pystyimme myös toimittamaan valmiin printin kuvasta itse hääjuhlaan vieraiden nähtäväksi ja lahjapöydän koristeeksi.
























Visuaalisesti minua miellyttää kuvassa kallion ja kivien vahvat muodot sekä sinertävä värimaailma. Pyrin näiden avulla tuomaan kuvaan kontrastia sekä kylmän ja lämpimän, että kovan ja pehmeän välillä. Kuva on myös sommiteltu siten, että pari on selkeästi kuvan tärkein kohde, mutta tilaa annetaan myös ympäristölle edellämainitun kontrastin luomiseksi.

Ei kommentteja: