sunnuntai 17. heinäkuuta 2011

Työn ilo






Mieluisa kuvausreissu Kiikoisiin on takanapäin. Mikäli muille paikkakunnille jo sovittujen kuvausaiheiden lisäksi tarvitaan vielä lisää materiaalia, suunta kääntynee takaisin kotitienoille sillä sen aarrearkun tyhjentämistä ei ole kunnolla edes aloitettu.

Yllä olevat neljä ruutua kiertävät ainakin jossain määrin perinteiden ympärillä, koska Kiikoinen on aina näyttäytynyt minulle aktiivisena, juurensa tuntevana ja niitä vaalivana kuntana. Tästä paras osoitus lienee Torpparimuseon alueella järjestettävä vuosittainen, Kiikoisten toiseksi paras musiikkifestivaali: Kiikoisten purpurit. Kansanmusiikkitapahtuma pistetään edelleen pystyyn pääasiassa talkootyön voimin. Yllä esiintyvien kuvien henkilöitä yhdistääkin muutaman muun asian lisäksi Purpureilla vapaaehtoisesti tehty työ yhteisen, ei henkilökohtaisen päämäärän eteen.

Kuvausten yhteydessä jutellessa kävi jälleen kerran selväksi, että juuri suhtautuminen työhön on yksi selkeimmistä eroista oman sukupolveni ja minua edeltäneiden välillä. Omalla kasvimaapalstalla kuvatut Pirkko ja Hilppa painottivat moneen kertaan, kuinka työ on heille henkireikä, tapa jatkaa koko heidän elämäänsä määritellyttä itse tekemisen mentaliteettia. Siis jotain aivan muuta, kuin loppuun palamisen syy tai edes jotain, joka asettuisi oikean elämisen tielle.

"Hullultahan tämä saattaa kuullostaa, mutta emminä ossaa olla tekemättä mittään."

Sukupolvien välillä tapahtui paljon. Uuden maailman työkalut loivat mahdollisuuden helpompaan elämään, joka ei kuitenkaan ollut yksinkertaisempaa kuin edeltäjänsä. Työ muuttui muuttuneiden työkalujen kautta. Tavoite siirtyi yhteisön hyvinvoinnista yksilön hyvinvointiin, eikä työpanokseni vaikuta välttämättömältä oman, tai läheisteni hyvinvoinnin varmistamiseksi. Tilaisuus on toisaalta ennenkuulumattoman hieno, mutta sitä seuraa huono omatunto.

Haluan nauttia elämästä, mutta en olla vapaamatkustaja. Haluan tavoitteen, jolla koen olevan merkitystä muillekin, kuin minulle itselleni. Tahdon osata arvostaa minun eteeni tehtyä työtä sen ansaitsemalla tavalla.

Ei kommentteja: